Om Historievinden

Historievinden är ett teckenspråkigt läromedel om vår 1900-talshistoria för högstadiet och gymnasiet.

Filmerna handlar om killen Utis som precis flyttat till ny lägenhet och får ett vindsförråd fullt med grejer om halsen att röja upp i. Grannen Minerva kommer förbi, och de föremål som finns i på vinden binder ihop vår historia i sex styckena avsnitt.

Avsnitten i historia handlar om:

-Första världskriget

-Nazismen

-Andra världskriget

-Sverige 1900-tal

-1945 – 1989

-1990 – idag

I varje kapitel finns mellan två till fyra filmer uppdelade på 10-15 minuter vardera, en ordlista med förklarande begrepp, övningar och ett persongalleri.

Övningarna är indelade i frågor före och efter man sett filmerna. Det finns även diskussionsfrågor till varje kapitel. Persongalleriet försöker ha lika många betydelsefulla kvinnor som män. I kapitlet för första världskriget finns även ett iscensatt skådespel, av döva ungdomar, om hur första världskriget startade och slutade. Ordlistan är omfattande och har över 200 begrepp förklarade.Produkten innehåller 223 minuters film, 63 frågor att göra före filmen, 50 frågor att göra efter filmen, 12 diskussionsfrågor, 211 begrepp i ordlistan och 61 personer i persongalleriet

Läromedlet kommer uppdateras den närmsta tiden efter lanseringen och vi är tacksamma om vi får era synpunkter samt om ni upptäcker felaktigheter. Ni kommer i kontakt med oss via fliken Tips&Synpunkter längst till höger.

Lärarhandledning länk (kommer senare)

Produktion

Manusförfattare : Christina Friborg och Bengt Lindahl

Projektledare utveckling : Thomas Lydell

Teknisk projektledare : Jonas Aronsson och Fredrik Roos

Interaktionsdesign : Annika Eriksson

Illustrationer: Annika Eriksson

Animationer: Annika Eriksson

Aktör: Åsa Gustavsson (Minerva), Joakim Westerlund (Utis) och Cecilia Lindfors Hommerberg (övningar och ordlista), (ungdomarna i filmen om första världskriget) Rahima Asadova, Fannie Borgman, Felicia Brolin, Karl Lindgren, Simon Lindén, Ronja Javerud, Joakim Gustafsson, Sandija Nordensten Karlsson, Simon Sandin, Bastian Strannå Rundberg, Leila Svetlov och Theodor Thor.

Fotograf: Aivo Erm

Redigering: Aivo Erm och Christoffer Hellöre

Röstsättning: Take off

Bildmaterial: iStockphotos

Systemkrav

Historievinden fungerar på de vanligaste förekommande webbläsare och är anpassad för användning på pekplattor och mobiler. Internetuppkoppling krävs för att kunna använda läromedlet.